بسم الله الرّحمن الرّحیم
و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین
تشعشعات تلفن همراه باعث تغییر شکل مغز می شود
کیت موری
چکیده:
پدیده تلفن همراه که بیشتر از یک دهه از عمر آن نمی گذرد، یکی از آخرین محصولات فن آوری است که هنوز از کم و کیف اثرات زیانبار آن بر جسم و روح انسان، اطلاع زیادی در دست نیست. یکی از دلایل این امر را نو بودن این فن آوری می دانند؛ دلیل مهم تر، دخالت و فشار شرکت های ذی نفع در این فن آوری است که با استفاده از تمام امکانات، از انجام مطالعات گسترده مستقل یا انتشار وسیع یافته های این مطالعات در سطح جامعه جلوگیری می کنند تا در روند سودآوری این وسیله اخلالی به وجود نیاید. با این حال، یافته های مطالعات اندک انجام شده، همگی اثرات زیانبار استفاده از تلفن های همراه را تایید می کنند. انتشار این یافته ها اگر چه در مقایسه با انبوه مطالب ستایش آمیز در باره این فن آوری بسیار اندک است، اما همین اندک هم می تواند موجب هشیاری بیشتر مردم شود. آنها می توانند با به کار بستن توصیه های کارشناسان برای استفاده بهینه از تلفن همراه، از شدت اثرات زیانبار آن بر خود و به ویژه کودکانشان بکاهند.
در فرهنگی که مردم با همان آسودگی و همان مدت زمانی که کودکان نوپا بالش های محافظشان را کنار سرشان نگه می دارند، تلفن های همراه را با خیال راحت در کنار سر خود نگه می دارند، شاید انتشار گزارش هایی چون گزارش نشریه انجمن پزشکی آمریکا در ماه گذشته، بتواند زنگ های خطر را برای آنان به صدا در آورد. این گزارش می گوید، این کار به تغییر فعالیت های مغزی می انجامد. در این گزارش آمده است، روشن نیست تغییرات به وجود آمده در مغز ـ افزایش میزان سوخت و ساز گلوکز بعد از استفاده از تلفن همراه برای کمتر از یک ساعت ـ تاثیری منفی بر سلامتی یا بهداشت فرد دارد یا خیر. مدت هاست، بسیاری از مردم دراین فکر هستند چگونه کاری کنند که حتی یک تماس تلفنی کوتاه، اثر منفی بر سلامتی شان نگذارد.
دکتر نورا والکو سرپرست تحقیق این مطالعه و مدیر «مؤسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر» در مؤسسات ملی بهداشت می گوید: «تلفن های همراه وسایلی خیال انگیز هستند و نقش شایانی در افزایش بهره وری داشته اند. حرف من اصلا این نیست که مردم به کلی دست از تلفن همراه بردارند».
با این حال، وی در پرتو مطالعه ای که انجام داده است، توصیه می کند کاربران با گذاشتن گوشی هایشان بر روی حالت بلندگو یا استفاده از یک هدفون، حتی المقدور آنها را در فاصله ای دور از سرشان قرار دهند. بهترین گزینه بعدی، استفاده از یک گوشی یا هدفون بی سیم بلوتوث است که این تشعشات را در سطوح بسیار پایین تری منتشر می کنند.
لوئیس اسلسین سردبیر نشریه «میکروویو نیوز» که یک خبرنامه اینترنتی در باره مسائل بهداشتی و ایمنی تشعشعات الکترومغناطیسی است، می گوید: «در این ماجرا، هر یک میلی متر فاصله، به حساب می آید.»
چسباندن گوشی به گوش برای بهتر شنیدن در مکان های شلوغ، اصلا فکر خوبی نیست. اگر حتما باید زنگ تلفن تان را جواب دهید یا با کسی تماس بگیرید، از آن محیط شلوغ بیرون بروید. به یاد داشته باشید گوشی تان را در جیب روی سینه یا جیب شلوار حمل نکنید؛ این کار نیز باعث قرار گرفتن مستقیم آن بر روی بدنتان می شود. برخی مطالعات، حاکی از وجود ارتباط بین استفاده از تلفن همراه و سرطان، پایین آمدن تراکم استخوان و ناباروری در مردان است. برخی مطالعات هم اصولا هیچ تاثیری را گزارش نمی کنند. با توجه به مطالعاتی با نتایج ضد و نقیض و پژوهش های ادامه دار، رابرت کنی سخنگوی کمیسیون ارتباطات فدرال در یک ایمیل خاطر نشان می کند:« مثل همیشه ما به مطالعه پیرامون این موضوع ادامه می دهیم و اقداماتمان را با همکاران فدرال هماهنگ می کنیم.»
در مطالعه ای که دکتر واکو در این زمینه انجام داد، از یک گوشی سامسونگ مدل تاشو استفاده کرد که دو سال و نیم قبل، یعنی زمانی که تصمیم به انجام این مطالعه گرفت، در سطح جامعه مورد استفاده زیادی بود. تلفن های همراهی که امروزه استفاده از آنها بسیار رایج است، تشعشعات بسیار بیشتری داشته و پیچیده تر شده اند.
شما می توانید برای آگاهی از مقادیر نسبی تشعشعاتی که مدل های مختلف تلفن های همراه انتشار می دهند، به نرخ جذب مخصوص آنها نگاه کنید. این شماره نشان می دهد که هنگام استفاده از گوشی با آخرین توان آن، چه مقدار از تشعشات توسط بدنتان جذب می شود. بدون اینکه آزمایشگاه «اف. سی. سی» تایید کند که نرخ جذب مخصوص گوشی های همراه، زیر 6/1 وات در هر کیلوگرم است، حق فروش در امریکا را ندارند. این رقم در اروپا 2 وات برای هر کیلوگرم است.
زمانی که در فروشگاه محلتان، در حال مقایسه گوشی ها با یکدیگر هستید و می کوشید نرخ جذب مخصوص آنها را در صفحه راهنمای کاربر دستگاه پیدا کنید، متوجه می شوید این عدد نمایش داده نمی شود. اف. سی. سی می گوید، نرخ های جذب مخصوص، اطلاعات قابل توجهی را برای مقایسه معنادار میزان انتشار تشعشعات تلفن همراه ارائه نمی دهند.
مهم تر از نگاه کردن به نرخ جذب مخصوص پایین گوشی ها، چگونگی استفاده از آنها است. بسیاری از تلفن های همراه وقتی بیشترین میزان تشعشع را دارند که ابتدا با نیروی باتری کار می کنند و هنگام زنگ خوردن، روی حالت «لرزان» قرار دارند. برای کمتر قرار گرفتن در معرض این تشعشات، صبر کنید تا زنگ گوشی قطع و ارتباط آن برقرار شود و سپس آن را به گوشتان نزدیک کنید.
برای داشتن مکالمه ای سالم تر، توصیه می شود، وقتی در حال حرف زدن هستید، گوشی را از گوشتان دور نگه دارید و فقط وقتی آن را به گوشتان نزدیک کنید که می خواهید به حرف های طرف مقابل گوش دهید. لین ژونگ استادیار مهندسی الکترونیک و رایانه در دانشگاه رایس در هیوستون می گوید: «این کار کمی کارساز است، چون زمانی که گوشی در حال دریافت اطلاعات است، به نسبت وقتی که در حال ارسال آنهاست، تشعشعات بیشتری را منتشر می کند.» بعلاوه، وقتی تلفن همراه شما در حالت ثابت قرار دارد، تشعشتات کمتری را منتشر می کند، زیرا وقتی در حرکت تند هستید ـ در اتومبیل یا قطار ـ گوشی شما باید بسته های کوچکی از تشعشعات را برای حفظ ارتباط دیجیتال خود با دکل های مخابراتی در طول مسیر تان، پی در پی ارسال کند. به همین دلیل زمانی که در حرکت هستید، مکالمات تلفنی تان بیشتر قطع می شود.
آیا باز هم خیال دارید از پوشش ضعیف شرکت ارائه دهنده خدمات تلفن همراه در محل سکونتتان شکایت کنید؟ بهتر است قبل از این کار، این قسمت را بخوانید. در صورتی که تلفن همراهتان در وضعیتی قرار دارد که شاخص سیگنال آن ضعیف است، به این معناست که گوشی باید سخت تر کار کند و از این رو تشعشعات بیشتری را انتشار می دهد. اوم گاندی استاد مهندسی الکترونیک در دانشگاه یوتا می گوید: «تعداد خط های کمتر شاخص سیگنال، به معنای انتشار تشعشع بیشتر است.» اگر سعی دارید کمتر در معرض تشعشات الکترومغناطیسی قرار گیرید، بهتر است بدانید که داخل ساختمان ها و آسانسورها و مناطق غیر شهری، مکان های خوبی برای برقراری یک تماس نیستند.
والدینی که از گوشی های خود برای آرام کردن کودکان شلوغشان استفاده می کنند، شاید بهتر باشد به فکر جغجغه برای آنها باشند. اعتقاد بر این است، مغز و بافت های در حال رشد کودکان، در برابر تشعشعات تلفن های همراه، آسیب پذیری بیشتری دارند. مقامات بهداشتی در انگلیس، فرانسه، آلمان و روسیه، برای استفاده طولانی مدت کودکان از تلفن های همراه، هشدارهای زیادی داده اند. البته بهتر است اجازه استفاده کوتاه مدت از تلفن همراه نیز به آنها داده نشود.
تلفن های همراه الحاقاتی دارند که کمک می کنند کاربر کمتر در معرض این تشعشعات قرار گیرد، به گفته آقای گاندی، بیشتر آنها «جار و جنجال تبلیغاتی»هستند. مراقب ادعاهای فروشندگانی که می گویند برخی از این وسایل، تشعشات را در هوا گیر می اندازند باشید. یکی از این شرکت ها به تازگی پوشش مخصوصی برای گوشی های آیفون و بلک بری عرضه کرده است که به گفته سازندگان آن، بر اساس اعلام آزمایشگاه اف. سی. سی، این پوشش، جهت تشعشعات را از آنتن گوشی شما منحرف و از سرتان دور می کند.
اگر چه تولید کنندگان می گویند این وسیله بیشتر از شصت درصد تشعشاتی را که جذب بدنتان می شود کاهش می دهد، اما برخی کارشناسان الکترونیک می گویند، در مواقعی که سرتان در جهت دکل های مخابراتی قرار دارد، این پوشش ممکن است تاثیر منفی وارونه ای در تغییر جهت تشعشعات داشته باشد، چون امکان دارد گوشی مجبور شود توان تشعشات خود را تا سطحی افزایش دهد که بتواند این سیگنال ها را دوباره منحرف کند. این شرکت با این اظهارات مخالفت کرده است. با این حال، استفاده از این وسیله، ممکن است میزان اندکی در منحرف کردن تشعشعات در طول روز موثر باشد.
نوشتن متن به جای حرف زدن، خطر کمتری دارد. آقای اسلسین از میکرویوو نیوز می گوید: «گرایش به سمت ارسال پیام متنی به جای حرف زدن با تلفن های همراه، بهترین گزینه است.»
اگر هنگام نوشتن متن، گوشی را در تماس با بدنتان قرار ندهید، این کار می تواند بهترین گزینه باشد.
www.nytimes.com/2011/03/31/technology/personaltech/31basics.html?_r=1&src=busln
به نقل از: ماهنامه سیاحت غرب، شماره 93