سلام من دخترم ۳۵ هفته ویک روز بدنیا اومده تعویض خون شده به دلیل زردی که داشت الان موقع شیر خوردن وخواب نفس کشیدنش سخته یعنی نفسش میمونه عقب میخوام بدونم از تعویض خونه که این طوریه ممنون
الهام

سلام داروی برای زگیل تناسلی وازن زنان
سحر

سلام آقای دکتر من زن ۵۰ ساله هستم ۳ سال سوزش ادار دارم ازمایش دادم گفتن زگیل تناسلی هر جور دارو مصرف کردم اصلا تأثیر نداره همان سوزش ادرار دارم. ممنون
سحر

ببخشید زمان شروع این درمان فقط روز ۵ عادت هستش یا اینکه میشه هر روزی شروع کرد و دوره‌های ۱۵ روزه رو در نظر گرفت؟
محدثه

برای درمان شقاق شدید هم به تنهایی پوست انار کافی میباشد
ههه

سلام بادکش قد چیه آیا برای مردان ۲۳ ساله هم تاثیر گذاره
رامش زرنگار

سلاام وقتتون بخیر فقط موقع خواب بعدازبیدارشدن دست وپام بی حسه وبعد از چند دقیقه برطرف میشه وروز مشکلی ندارم علت ودرمان ممنونم چکاب دادم مشکلی نبوده
علی رفیعی

سلام خسته نباشید روغن مالی که با روغن زیتون برای آرتروز زانو انجام می‌شود آیا فقط روی زانو انجام شود یا هم روی زانو و هم زیر زانو با تشکر
حمیدرضا

سلام خانمی ۳۴ساله هستم تا الان مشکلی نداشتم در مورده چشمم چندماه اخیر بیماری شدید ویروسی گرفتم که چشمم خیلی عفونت داشت و قی میکرد بعد ازاون چشم چپم که خیلی انگار خشک شد یکم تو دیدم دچارمشکل شدم به چشم پزشک مراجعه کردم گفتن ۵/ درصد آستیگمات داره که قطره دادن میخواستم بپرسم میتونه بخاطر بیماری اخیر باشه؟ آیا برطرف میشه؟ راهکار چی هست؟ اجرکم عندا...
فاطمه

سلام بنده دو مرتبه عمل جراحی سینوس کردم با کلی سختی و هزینه اما مجددا عود میکند و ترشح و خون و چرک دارد و واقعا خسته ام کرده. چاق هم هستم هی موها رشد میکنند وپوست را می شکافند و هی پوست باز و بسته میشود هرچی پماد و عسل و... هم میمالم هی بسته و باز میشود. ازبالا می بندد ولی از پایین خیلی سخت چون فشار زیادی بهش وارد میشود. آیا ورزش کردن و تعریق زیاد براش خوب هست یانه
محسسن
زندگی استعماری؛ طبّ استعماری
توسل به بیوتکنولوژى براى کدامین مقصد؟(مقاله انتخابی)
تعداد: 0 میانگین: 0
[تعداد بازدید : 6749]

[نسخه چاپی]

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین

 

 

 

توسل به بیوتکنولوژى براى کدامین مقصد؟


آر ـ ولفسون1 

 
چکیده: 

 
شرکت هاى عظیم چندملیتى در عصرى جدید که آن را قرن بیوتکنولوژى مى خوانند، با توسل به استدلال هایى چون «بهبود» حیات و مؤلفه هاى شکل دهنده آن، در پى آنند تا به استیلاى مطلق بر طبیعت دست یابند و از این رهگذر و در سایه سنگین تبلیغات رسانه ها، سودهاى هنگفتى عاید خود سازند، و این در حالى است که در این راستا هیچ گونه نگرانى اى از بابت دولت ها نداشته و هیچ مسؤولیتى در قبال پیامدهاى فاجعه بار احتمالى این دستکارى ها برگردن خود احساس نمى کنند. 

 
بنا به تعریف «دفتر ارزیابى تکنولوژى» دولت فدرال آمریکا، «بیوتکنولوژى» به استفاده از موجودات زنده براى تولید یا اصلاح محصولات کشاورزى، بهبود گیاهان و حیوانات و یا تولید و گسترش موجودات ذره بینى براى نیل به اهداف خاص، اطلاق مى شود. 

 
هم اکنون بیوتکنولوژى به شعار روز شرکت هاى عظیم چند ملیتى اى هم چون «مونسانتو»، «مرک اندکو» و... تبدیل شده است. رسانه هاى گروهى اى که تحت تملک و سیطره این گونه شرکت ها هستند، با آب و تاب از کاربردهاى محصولات تجارى بیوتکنولوژى از جمله خوک هاى داراى ژن پیوندى اى که از لحاظ ژنتیکى با انسان ها سازگار بوده و مى توان از آن ها به عنوان اهداکنندگان عضو استفاده کرد و یا محصولات کشاورزى اى که آفت کش هاى خاص خود را تولید مى کنند و یا هورمون رشد گاوى اى که تولید شیر احشام را افزایش مى دهد، سخن به میان مى آورند. 

 
اما مسلّم آن است که وقتى سود شخصى در میان باشد، بایستى سؤالات متعددى را مطرح نماییم که این مسأله به ویژه درباره بیوتکنولوژى، از ضرورت خاصى برخوردار است. 



1 1- R-Wolfson


«اصلاح» آن چیزهایى که اصلاً نیاز به اصلاح ندارند


به عنوان نمونه تصور «بهبود گیاهان و حیوانات» ـ آن گونه که دولت آمریکا مدعى است ـ چیزى جز تجلّى نخوت، تکبّر و جهل شرکت هاى درگیر در حوزه بیوتکنولوژى نیست. از عمر بشر آن گونه که ما آن را مى شناسیم، چیزى کم تر از چهل هزار سال گذشته و این رقم براى حیوانات، حشرات و به ویژه باکترى ها بسیار بیشتر است. هنگامى که «زمان»، خود بیانگر این موضوع است که شکل هاى مختلف حیات در مسیر تکامل خود همواره موفق بوده اند، حال به راستى ما که هستیم که بخواهیم تصمیم بگیریم که آن ها نیازمند «بهبود» هستند؟ 

 
پرواضح است که معیار «بهبود» در مورد بیوتکنولوژى، در چارچوب بسته منافع سرمایه سالارانه شرکت هایى محصور شده که به هر چیزى به عنوان کالایى بالقوه مى نگرند و ملاک موفقیت و شکست شان چیزى جز سود و منافع اقتصادى نیست. از همین روست که هم اکنون شاهد آنیم که شرکت هاى بزرگ فعال در حوزه کشاورزى، در قبال آسیب پذیرى محصولات کشاورزى شان در برابر حشرات، از نوعى احساس مسؤولیت سخن به میان مى آورند که تحقق آن منوط به بهبود محصولات شان با توسل به بیوتکنولوژى و در واقع، تقویت منافع اقتصادى آن ها است و این ماهیت آن «بهبودى» است که توسط شرکت هاى فعال در عرصه بیوتکنولوژى به هر جاندارى، از محصولات کشاورزى و احشام گرفته تا ویروس ها و باکترى ها، توسل مى جویند. 


آینده غیرقابل پیش بینى


اما جداى از این گونه مسایل، این موضوع مطرح مى شود که اصلاً این شرکت ها چه حقى براى ور رفتن و دستکارى با DNA این گونه هاى جاندار به منظور دستیابى به سودهاى شخصى دارند؛ به ویژه زمانى که این دستکارى ها با پیامدهاى غیرقابل پیش بینى اى همراه شده و حتى تا ابد هم ادامه خواهند یافت. 

 
آیا دانشمندان اجاره اى این شرکت ها که به دستکارى ژن ها مشغولند، مى توانند قاطعانه اعلام نمایند که هیچ تهدیدى متوجه صورت هاى ذى حیات بیوتکنولوژیکى نیست؟ البته که نمى توانند و اصلاً اگر بخواهند در استخدام این گونه شرکت ها باقى بمانند، این کار را نمى کنند و از همین رو است که مى توان مدعى شد که تصمیم گیرى ها در همه جا بر پایه بنیان هایى واقعا ضعیف مبتنى شده است و چنین شرایطى است که نوید دهنده دستورالعملى براى خلق یک فاجعه محسوب مى شود. 

 
زمانى که محصولات و فرآورده هاى بیوتکنولوژیکى از کنترل ما خارج مى شوند، آن گاه مى توانند براى همیشه موقعیت خود را در دنیاى ما تحکیم نموده که عواقب و پیامدهاى فاجعه بارى خواهد داشت. 

 
نمونه فوق مبین جنبه اى دیگر از نخوت و تکبر چنین شرکت هایى در قبال این مسأله است. نخوتى که در پى تغییر روند تکامل DNA در گذر زمان بوده تا به تغییراتى دامن بزند که تقریبا روند حرکت خود را در مسیرهایى غیرقابل پیش بینى جستجو مى کند. هنگامى که این شرکت ها به خلق بذر گندمى مبادرت مى ورزند که تولیدکننده آفت کش هاى خود است، در واقع، چرخه اى غیرطبیعى، بدون توجه به ما و با سرعتى خاص به حرکت در مى آید. حال اگر شرکتى فعال در این حوزه، به واسطه این نوع گندمِ سمّى، پول هنگفتى عاید خود سازد و البته در این روند به مشکلاتى زیست محیطى دامن بزند و مثلاً به نابودى گندم به عنوان غذاى نسل هاى بعدى بینجامد، هیچ راهى جز این که آن را معضلى براى کل بشریت تلقى کنیم، نداریم. 

 
به همین ترتیب، ایده خلق موجوداتى براى نیل به اهدافى خاص هم رعب آور است. به عنوان مثال به مورد باکترى E.Coli اشاره مى کنیم. این باکترى که براى محققین باکترى اى رایج و معمول محسوب مى شود، براى نیل به هدفشان یعنى «بهبود»، مورد استفاده هاى تحقیقاتى قرار مى گیرد. این باکترى که در روده ما وجود دارد، نقشى مهم در تسهیل گوارش ایفا مى کند. در مورد این باکترى ضعیف، شاهد آن بوده ایم که توانسته تغییرات حاصله را به دیگر باکترى هایى که نسبت به آنتى بیوتیک هاى تولیدى بشر مقاوم بوده اند، انتقال دهد. حال در صورتى که در ادامه چنین روندى این باکترى بتواند ویژگى هاى خود را به رمز ژنتیکى باکترهاى مهلک و خطرناک منتقل سازد، آن گاه است که در واقع، ایمنى و مصونیت این نوع باکترى، به باکترى هاى مُهلِک منتقل خواهد شد. 


معضل حیوانات داراى ژن هاى پیوندى


جنبش خلق حیوانات داراى ژن پیوندى، در آینده به بحران جدىِ دیگرى دامن خواهد زد. هم اینک صنعت بیوتکنولوژى به خوک هاى داراى ژن پیوندى خود که هدف از خلق آن ها شکل دادن به بانک اعضا و دستیابى به یک تجارت سودآور است، مى بالد. ترفند چنین صنعتى آن است که این خوک ها به نحوى از لحاظ ژنتیکى دستکارى شوند که با ساختار ژنتیکى بدن انسان سازگارى یابند و بتوان اندام هاى تولیدى سازگار شده را به بدن انسان منتقل نمود. آیا به راستى در این راهکار مشکلى وجود ندارد؟ 

 
از لحاظ تاریخى هم که به این موضوع بنگریم، نقش احشام در انتقال بیمارى ها به بشر نقش مهمى بوده است و همواره به عنوان ناقل بیمارى هایى که مرگ میلیون ها نفر را به دنبال داشته، محسوب مى شوند و اصلاً مجاورت با احشام و تمرکز آن ها در مراکز شهرى، خود مؤلفه اى مهم در انتقال بیمارى ها تلقى مى شود. 

 
بیمارى هاى عفونى توسط عوامل بیمارى زا و توسط این گونه ناقل ها قابل گسترش اند. به عنوان نمونه، طاعون، توسط باکترى اى که در داخل بدن کک هاى موجود در بدن جوندگان سکنى مى گزینند، شکل مى گیرد؛ بدین نحو که با رشد باکترى ها، مسیر گوارش کک ها مسدود شده و آن ها را در معرض گرسنگى قرار مى دهد. در چنین شرایطى است که این موجودات به تغذیه از بدن میزبان هاى خود روى مى آورند و بدین شکل باکترى هاى موجود در بدن خود را به خون مثلاً موش میزبان انتقال داده و سبب ابتلاى آن ها به این نوع باکترى مى شوند. با مرگ این نوع موش هاى شهرنشین است که کک ها زنده مانده و به عنوان باکترى طاعون به گسترش این بیمارى دامن مى زنند. کک ها علاوه بر جوندگان به تغذیه از احشامى هم چون خوک ها، بزها، گوسفندان و گاوها نیز علاقمندند و در چنین روندى است که با از پاى درآمدن احشام، نوبت به انسان ها مى رسد، اما نکته مهم آن است که معمولاً عوامل بیمارى زاى عفونى، خودِ ناقل یعنى کک ها را از بین نمى برد و از همین رو است که آن ها را «ناقل» مى نامیم. زمانى که این گونه بیمارى ها از یک گستره طبیعى اکولوژیکى پا را فراتر مى گذارند، باید شاهد طاعون سیاه و بیمارى هاى واگیردار بسیار دیگرى باشیم. 

 
مسأله قابل طرح آن است که این گونه حیوانات که هیچ گونه سازگارى ژنتیکى با ما ندارند، با این وسعت مى توانند خطر آفرین باشند، حال خوک هاى داران ژن پیوندى انسان را تصور کنید که چگونه مى توانند به عنوان عوامل بیمارى زا ایفاى نقش نمایند. 


اهداف خاص


حیات همواره رو به تکامل است و هیچ گاه ثابت نمى ماند. DNA نیز عنصرى خودسازنده است که همواره به تکثیر و بسط خود مشغول است. وضعیت زمین در شرایط حاضر، خود شاهدى بر چند منظوره بودن، ستیزه جویى و موقعیت خاص این نوع مولکول است. حال با نگاه به چنین وضعیت رو به تکاملى است که چقدر کورکورانه جلوه مى کند که ما حرف ها و ادعاهاى این سودجویان آینده را که بیوتکنولوژى را ایمن، و مهم تر از آن، قابل کنترل معرفى مى کنند، باور نماییم. 


مشکل امروز ما آن است که گویى باید با محصولات این گونه شرکت ها زندگى کنیم و این در واقع، مشکل آفرین ترین بعد این صنعت جدید تلقى مى شود. امروز شاهد نوعى بى توجهى و غفلت نسبت به شرکت هاى متنوع بیوتکنولوژیکى اى هستیم که همگى به عنوان بازیگران بزرگى که با نیروهایى از گروه هاى لابى و مقادیرى عظیم از سرمایه هاى نقدى مجهّز هستند، عرض اندام مى کنند؛ شرکت هایى که در راستاى نیل به اهداف خود، هیچ گونه نگرانى اى از بابت دولت هاى خود ندارند. 


ظاهرا امروزه به چنین بازیگرانى، این اجازه داده شده است تا فارغ از هرگونه نگرانى مرتبط با فاجعه هاى اکولوژیکى، بنا به میل و خواست خودشان، برگ هاى جریمه تخلفات خود را در مسیر حرکتشان بنویسند، اما واقعیت آن است که همواره تحقق یک فاجعه بیوتکنولوژیک مى تواند به محو نژاد بشرى بینجامد و به راستى براى نیل به کدامین مقصد؟ جز بدین دلیل که سهام دار میلیاردرى به چنین پولى که نیازى ندارد، دست یابد! 


در چنین عصرى است که ما به احمق هاى سرمایه سالار این اجازه را داده ایم تا از بیوتکنولوژى با مسؤولیت کامل خودمان، سودى عاید خود سازند! 


منبع: www.a4a.mahost.org 

منبع :

سیاحت غرب 7



نظرات
  سلام با وجود اینکه این محصولات در ایران هم کشت میشه ایا راهی وجود داره که بشه تشخیصشون داد یا کمتر در معرض عوارضشون قرار گرفت.اینجوری ما نا خواسته دستخوش این بازی شدیم پس رژیم سالم و گیاهی هم هیچ تاثیری نداره که بدترم هست
ارسال کننده نظر : حدیث      تاریخ ارسال نظر : ۳۰ تير ۱۳۹۵


 
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :  
ایمیل :
* نظر شما
 

سایر مقالات این موضوع

برای خواهرم[601بازدید]
چرا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند پدر و مادر خوبی باشد؟[1512بازدید]
اسمی روی بچه‌ام گذاشته‌ام که تا حالا به گوش کسی نخورده است.[1743بازدید]
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟[1618بازدید]
با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آن‌ها را بی‌عرضه بار می‌آوريد.[1562بازدید]
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم![3991بازدید]
از پشت فیلتر زیباتر است؛ اینستاگرام چگونه زندگی‌مان را دگرگون کرد؟[4082بازدید]
پدر پیرم می‌خواست کنار نوه‌هایش بمیرد.[3769بازدید]
چگونه شركت‌هاي بزرگ داروسازي، شما را براي خريد داروهايي كه احتمالاً نياز نداريد، آماده مي‌كنند؟[4131بازدید]
ازدواج تك‌جنسيتي در استراليا؛ چرا اكنون؟[4144بازدید]
جامعه ستیزی به بهانه کرونا [4215بازدید]
وقتی به‌جای تجربه‌کردن زندگی از آن عکس می‌گیریم، چه چیزی را از دست می‌دهیم؟[4847بازدید]
«بنزین»، «گازوئیل» و «خوراک دام» به ‌خورد مردم ندهید.[5595بازدید]
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟ (مقاله انتخابی)[7078بازدید]
وقتی با فرزندت هستی، آن گوشی لعنتی‌ را بگذار کنار (مقاله انتخابی)[6128بازدید]
چرا بلافاصله بعد از جشن تولد نباید فیلم‌هایش را ببینیم؟ (مقاله انتخابی)[6544بازدید]
چگونه انقلاب جنسي، جامعه امريكا را براي هميشه دگرگون كرد؟ (مقاله انتخابی)[6615بازدید]
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی (مقاله انتخابی)[7794بازدید]
بگذارید دوباره حوصلۀ بچه‌هایتان سر برود (مقاله انتخابی)[8079بازدید]
مخترع «واقعیت مجازی» می‌گوید همین حالا شبکه‌های اجتماعی‌تان را حذف کنید! (مقاله انتخابی)[9040بازدید]

نمایش تمامی عناوین این موضوع

آخرین مقالات

ویز،اپلیکیشن ناوبری اسراییل (مقاله انتخابی)
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟
برای بچه‌ها به جای تبلت بیلچه بخرید (مقاله انتخابی)
آیا تغییرات اقلیمی بچه‌دارشدن را غیراخلاقی کرده است؟ (مقاله انتخابی)
از پشت فیلتر زیباتر است؛ اینستاگرام چگونه زندگی‌مان را دگرگون کرد؟
با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آن‌ها را بی‌عرضه بار می‌آوريد.
کودک و تفکّر اقتصادی (2)
برنامه استاندارد غذایی 14 روزه
کودکی بهترین دوران برای یادگیری زبان خارجی نیست!! (مقاله انتخابی)
پیشگیری از سقط جنین از نگاه طب سنتی ایران
نترس و فرزندت را تحسین کن
سالنامه حجامت 1399 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
دنیای دیوانۀ صنعتِ آب‌ (مقاله انتخابی)
بهداشت جنسی کودک
فرزند آوری در میزان عقلانیت اجتماعی و اخلاق
جذابیت و زیبایی به قیمت انواع سرطان (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1401 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
«با لبخند کارکردن» چگونه به زنان آسیب می‌رساند؟ (مقاله انتخابی)
برای خواهرم
آزادی در کودکان زیر 7 سال
مسواک وحیانی
مَـــرهَـــم؛ توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین (ویراست سوّم)
جامعه ستیزی به بهانه کرونا
ساده انگاری در مقوله «مُد»!!
آرامش دیداری (2)
هشدار: من از واژۀ «چاق» استفاده می‌کنم (مقاله انتخابی)