بسم الله الرّحمن الرّحيم
و صلّى اللّه على محمّد و آله الطّاهرين و لعنة الله على اعدائهم اجمعين
کاربر عزیز، از شما تقاضا داریم استفاده از این متن (مطالعه، ارسال و ...) را با تلاوت یک صلوات، (هدیه به ساحت قدسی مادر گرامی حضرت صاحب الامر (روحی فداه) و به نیت تعجیل در فرج ایشان) همراه کنید. خدایتان جزای خیر دهاد.
نگاهی به پیمان جهانی دیجیتال
یکی از ضمائم الحاقی پیمان آینده، پیمان دیجیتال جهانی است. در خصوص این پیمان، ظاهراً تصمیمها از قبل گرفته شده و معالاسف قرار است که ایران آن را امضا کند.
🔸مطابق اعلام سازمان ملل (UN) اساس همکاری در پیمان دیجیتال جهانی، منشور UN، چهارچوب حقوق بشر و دستور کار 2030 برای توسعه پایدار است.
🔹سال 2020 و در هفتاد پنجمین سالگرد تأسیس UN، کشورهای عضو برای توسعهء آینده دیجیتال و استفاده از ظرفیتهای فناوری، متعهد شدند. بر این اساس، دبیرکل UN یک سال بعد پیشنهاد کرد که یک پیمان جهانی دیجیتال برای طرح اصول کلی و مشترک بازار دیجیتال باز، امن و آزاد ایجاد شود.
🔸ژانویه 2022، دبیر کل UN اعلام کرد: «بیقانونی و لزوم حکمرانی در فضای مجازی در زمرهء اساسیترین چالشهای حال حاضر دنیاست.» او زنگ خطر 5 چالش جهانی را به صدا درآورد و گفت که برای رسیدگی به آنها، بسیج کامل کل کشورها نیاز است.
این ۵ حوزه عبارتند از: کرونا، اقتصاد و امور مالی جهانی، مسائل اقلیمی، بیقانونی در فضای مجازی و صلح و امنیت.
🔹وی گفت که بی شک ۵ حوزهء مذکور، بخشهایی بسیار حیاتی از چالشهای جهانیاند، ولی بیقانونی فضای مجازی در شرایط امروز جهان، بیش از دیگر موارد مهم است و تصریح کرد: «اصولاً در فضای سایبر، حکمرانی جهانی وجود ندارد. جامعهء بینالملل باید ابزار و تکنیکهای جدیدی را برای این حیطه کاملاً ناشناخته بیابد، بنابراین، در فهرست طولانی بحرانهای فوری، ایجاد ساختاری برای حکمرانی فضای سایبری از همه ضروریتر است».
🔸پیمان جهانی دیجیتال قرار است به موضوعاتی مانند جلوگیری از پراکندگی اینترنت، اخذ مجوز از کاربران در مورد نحوه استفاده از دادههایشان، کاربردهای آنلاین حقوق بشر و ترویج اینترنت امن و قابل اعتماد، دوری از تبعیض و محتوای نامناسب بپردازد.
🔹در اطاعت امر این صحبتهای گوترش، مسوولان داخلی، لبیکگویان تصمیم گرفتند که برای پیمان دیجیتال جهانی، دست به کار شوند.
🔸فروردین 1402 (آوریل 2023) اعلام شد که مرکز ملی فضای مجازی، کارگروه بررسی پیش نویس پیمان دیجیتال جهانی را تشکیل داده است. آن زمان، خوراکیان، معاون حقوقی این مرکز گفت که قرار است ایران در تدوین محتوای این پیمان، مشارکت فعال داشته باشد.
🔹شایان ذکر است که با بررسی گروههایی که نظراتشان را برای تدوین پیمانهایی که امسال قرار است در UN به تصویب کشورها برسد، ارسال کردهاند، هیچ نامی از ایران یا نهادی از کشورمان به چشم نمیخورد (یا دستکم من ندیدم).
🔹در ادامه از سوی دبیر شورای عالی فضای مجازی، تقسیم کار ملی درباره «پیمان جهانی دیجیتال» ابلاغ شد و خبر ابلاغ مصوبهء جلسهء صد و دهم شورای عالی فضای مجازی (در اسفند 1401) آمد.
🔸در این مصوبه، لیستی از نهادهای گوناگون کشور، برای درگیر شدن در پیمان دیجیتال جهانی ارائه شده بود تا نظرات بدهند و ملاحظات ملی، چهارچوب مواضع اعلامی و پیشنهادهای ج. ا.ا بر اساس ملاحظات، خطوط قرمز و نیازمندیهای دستگاههای ذیربط را ارائه کنند (:حق تحفظ، که رهبری در خصوص سند 2030، آنرا کلاً مغایر استقلال دانسته و رد کردهاند).
⭕️حقیقتاً اینجا هر قدر آه بکشیم و حسرت بخوریم، کم است. سالهاست که امام جامعه، آیت الله خامنهای از بیقانونی فضای مجازی گله دارند، تا آنجا که این فضا را فضای مجازی ول خواندهاند، ولی گوش شنوایی نبود که در اطاعت امر ولی، سامانی به این فضا بدهد؛ اما به محض آنکه عروسک دستنشاندهای چون گوترش از پیمان دیجیتال جهانی -که قطعاً برای محدودکردن کشورهاست- گفت، آقایان داخلی به وی لبیک گفتند!
➖پی نوشت: گوترش در ژانویهء 2022، یعنی زمانی که هنوز کرونا بحران جهانی بود، 5 حوزهء چالش برانگیز دنیا را معرفی کرد و مهمترین آن را فضای مجازی دانست. وی در همان زمان پیشنهادی مبنی بر تدوین مرامنامهای جهانی جهت پایان دادن به پاندمی اطلاعات نادرست، جنگ علیه دانش و ارتقای یکپارچگی در اطلاعات همگانی (از جمله اطلاعات آنلاین) را داد.
اول مهر، زمان امضای پیمان آینده توسط کشورهای عضو سازمان ملل (UN) است.
🔹شایان ذکر است که سال پیش، شهید رییسی و تیم همراه در نشست مجمع عمومی ملل متحد، هیچ یک از پیمانها و عهدنامههایی را که در مقابلشان قرار دادند (من جمله یکی که مربوط به سند 2030 بود را امضا نکردند. این اقدام ایران، با همراهی ده کشور دیگر انجام شد. آرزو دارم روند درستی که از زمان ایشان آغاز شد، همچنان ادامه یابد، هرچند که امیدی ندارم...
🔸متن پیمان آینده که توسط خبرگان حقوق بینالملل و شیادان چیرهدست نوشته شده، ظاهراً از زبان روسای جمهور و سران کشورهاست، اما در واقع، هر آن چیزی است که این شیادان (که اَجیر شدگان صهیونیزم و دستهای پشت پردهء UN هستند) نوشتهاند و کشورهای عضو هم باید آنچه را که پیش رویشان میگذارند امضا کنند.
🔹همچنین متن این پیمان، مبتنی بر پیمانهای پیشین، مثلاً دستور کار اقدام آدیسآبابا، عهدنامهء اقلیمی پاریس، اعلامیهء پکن و... است.
🔸پیمان آینده شامل 60 اقدام است که حول 5 محورند:
1️⃣توسعه پایدار و تأمین مالی آن
2️⃣صلح و امنیت بینالمللی
3️⃣علم، فناوری و نوآوری و همکاری دیجیتال
4️⃣جوانان و نسلهای آینده
5️⃣تغییر حکمرانی جهانی
🔹یکی از اهداف مهم پیمان آینده، افزایش قدرت و اختیارات سازمان ملل است.
چرا به دنبال این موضوع هستند؟
🔸این امر دلایل بسیار دارد. مثلاً در متن پیمان آینده تصریح شده که دنیا تاکنون، نه تنها در رفع فقر و حذف گرسنگی موفق نبوده، بلکه اوضاعش نسبت به سال 2015 که در آن سند 2030 به امضای کشورها رسید (و اهداف یک و دوی آن، رفع فقر و گرسنگی است) بدتر هم شده. به نظر میرسد، با اتکا به این قبیل موارد، سازمان ملل استدلال کرده که اگر قدرتش بیشتر شود، این گونه نخواهد شد که فرمانی بدهد و عملی نشود. صد البته که این ظاهر ماجراست...
🔹مطابق آنچه یونسکو در این باره از زبان صاحبنظران برجسته نوشته، نیاز به یک به پیمان به عنوان راهی برای تقویت تعهدات حقوق بشر وجود دارد... پیمان آینده مستلزم مکانیسمهای نظارت و پیگیری مؤثر است و UN باید کسانی را که مانع پیشرفت حقوق بشر میشوند، مورد بازخواست قرار دهد. البته از بین بردن شکاف بین حرف تا عمل ساده نیست، اما: "هیچ چیز بیشتر از وعدههای شکست خورده آسیبرسان نیست".
🔸هرچند که صحبتهای مقدماتی تدوین این پیمان در سال 2020 آغاز شده، اما ظاهراً نخستین تلاشها برای نگارشش در دسامبر 2023 شروع شده؛ آن زمان، از گروههای مختلف خواسته شد تا نظرات خود را در این خصوص ارسال کنند تا از نظراتشان در تدوین پیمان استفاده شود.
🔹برخی از گروههایی که نظر دادهاند عبارتند از: گروه ذینعان LGBTI، پلتفرم مهاجرت جوانان و کودکان (MYCP)، کارگروه ویژهء جنسیت، سازمان عفو بینالملل، شورای ایالات متحده برای تجارت بینالمللی (USCIB)، چهارچوب سِندای برای کاهش خطر بلایا، انجمن روانشناسی آمریکا، اتحادیه انجمنهای روانشناسان اروپا، آینده همکاری اقلیمی، کانادا به سوی 2030، شبکهء کانادایی برای لغو سلاحهای هستهای (CNANW)، مایکروسافت و...
🔸متن این پیمان، با راهبری ظاهری آلمان و نامیبیا نوشته شده و نسخهء اولیهاش در ژانویه 2024 معرفی شد.
متن پیمان آینده، از زبان سران دنیاست؛ یعنی در همه جا آمده: "ما سران متعهد میشویم"، "تصمیم میگیریم"، "تأکید میکنیم" و...
و خدا میداند که همهء اینها، واقعاً خواستهء قلبی چند نفر از سران دنیاست! اساساً آیا اینان، اعتقاد و علاقهای به این اقدامات دارند یا واقعیت آن است که سازمان ملل برایشان دیکته میکند و آنها هم راهی جز پذیرش محض ندارند!
راستی چرا ابرقدرتی مثل ایران، باید همردیف کشورکهای داغان و سرسپرده و بیخاصیتی چون جزایر مارشال (با 41 هزار نفر جمعیت)، نائورو (با 13 هزار نفر جمعیت=در واقع دِه هست، نه کشور!)، پالائو (با 18 هزار نفر جمعیت)، سنت کیس و نویس (با 47 هزار نفر جمعیت) و توالو (با 11 هزار نفر جمعیت) محسوب شود؟ (نام کشورهایی که اینجا آوردم، در لیست کشورهای امضا کنندهء پیمان پاریس آمده).
افسوس...
🔻بندها و اقدامات مهم پیمان آینده (ویرایش سوم، آگوست 2024):
▪️بند دهم: اذعان داریم که توسعه پایدار... به خودی خود یک هدف محوری است و دستیابی به آن، بی آنکه کسی از شمول آن جا بماند، هدف اصلی چندجانبه گرایی بوده و خواهد بود. ما تعهد همیشگی خویش به دستور کار 2030 برای توسعه پایدار و اهدافش را تأیید میکنیم.
▪️بند نوزدهم: توسعهء پایدار و تحقق حقوق بشر و آزادیهای اساسی، همه به هم وابستهاند و متقابلاً تقویتکنندهء یکدیگرند. مجدداً تأکید میکنیم که دستور کار 2030 برای توسعهء پایدار، نقشه راه ما برای دستیابی به توسعه پایدار...، غلبه بر بحرانهای متعدد و مرتبط با هم و تضمین فردایی بهتر برای نسلهای حال و آینده است... مجدداً تأکید میکنیم که برابری جنسیتی و توانمندسازی همهء زنان و دختران، یک پیش نیاز اساسی برای توسعه پایدار است.
🔘اقدام اول: ما اقدامات جسورانه، بلندپروازانه، شتابان، عادلانه و متحولکننده را برای اجرای دستور کار 2030 و دستیابی به اهداف توسعه پایدار انجام خواهیم داد، طوریکه هیچ کس از شمول اجرای این سند، مستثنی نماند.
▪️بند بیستم: مجدداً تأکید میکنیم که اهداف توسعهء پایدار، جامع، گسترده و مردم محورند. ما تعهد ثابت خود را برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار تا سال 2030 و احیاء مجدد مشارکت جهانی برای آنرا با همکاری نزدیک با تمامی ذینفعان مرتبط، تکرار میکنیم.
🔻🔺پر واضح است که این پیمان، تجدید بیعت با آرمانهای سند 2030 است و اما به هیچ روی به همین حد، محصور نمانده...