سلام ،ممنون که پاسخگو هستید. ولی دکتر متخصص گفت از شیر من نیست که بچه پشتش زخم میشه نمیدونم والا سردرگم شدم. به نظر شما شیر خشک بدم؟
فاطمه

سلام وقت شما بخیر و نیکی. اینکه پشت بچه زخم و قرمز شده می‌تونه مشکل از شیر من باشه؟ خیلی برام دردناکه، بچه اینقدر دفع مدفوع داره که ادرار های کم دفع داره. وزن هم نمیگیره ممنون میشم راهنمایی کنید آیا مشکل از شیر هست؟
فاطمه

سلام و عرض ادب. آیا زردی بر وزن گیری هم تاثیر گذاره؟ دخترم یک ماهشه و شیر خودم رو میدم. الحمدلله زردی خیلی ناچیزی داشت و برطرف شد. با اینکه شیردهی مرتبه و خوب میخوره ولی طی یک ماه 400گرم وزن اضافه کرده درضمن مشکلی که داره همش کم کم مدفون می‌کنه و باعث شده پشت بچه پوستش حالت قرمزی و زخم بشه ممنون میشم راهنمایی کنید دکتر متخصص هم گفت از تند تند مدفوع کردن هست و پوستش رو زخم می‌کنه
فاطمه

با سلام و عرض ادب و خداقوت خدمت بزرگواران در حال نوشتن کتابی با عنوان راهنمای جامع مزاج شناسی هستم با ذکر منبع و بدون کپی از متن اجازه می خواهم در یکی دو قسمت چند سطری از نوشته های شما کمک بگیرم . ممنون می شوم اگر عنایت داشته باشید. یا علی
رشیدی

سلام و عرض ادب و روز بخیر به مدت شش ماه است که انواع دکتر های مجاری ادرار و زنان را رفته ام ولی هنوز مشکل پابرجاست تشخیص پزشکان التهاب مثانه بوده که وقتی التهاب زیاد و طولانی میشه تبدیل به عفونت ادراری و عفونت کلیه میشه شکم ام ورم داره صورتم گاهی ورم داره و اینکه همیشه زیر دل درد خفیف دارم گاهی پهلو درد دارم وقتی صبح از خواب بیدار میشم فقط یک هفته قاعدگی راحت هستم بعد از تمام شدن و انجام اولین نزدیکی سوزش ادرار تکررر ادرار و درد شروع میشه چکار کنم ؟
مری

سلام وقت بخیر ۳ باری ساعت ۳ و ۴ صبح که بیدار شدم متوجه یک قسمت متورم تو قسمت داخلی باسن به سمت مقعد شدم به اندازه یک لوبیا رشتی بزرگ که بعد از دستکاری شروع به خارش میکرد در هر ۳ مرتبه بعد از خوابیدن و بیدار شدن صبح اون تورم کاملا از بین رفته بود!!
ناشناس

سلام وقت بخیر بنده سالهاست مشکل گوارشی دارم که ibs میخوره( گویا تیپ u که نه یبوست نه اسهال) و درمانهای طبی سنتی مختلفی انجام دادم که در کل خوب بوده در شکمم بیشتر اوقات احساس ناراحتی دارم چند وقت پیش مقداری پودر دارچین رو با اب قاطی کردم و روی شکمم گذاشتم حدود یک ربع خیلی حالت بد شکمم بهتر شد طوری که حتی صبح ها که به سختی برای نماز بیدار میشدم به میزان قابل توجهی بهتر شد و حتی در طول روز هم روحیم‌ خیلی بهتر شده بود و تا مدتها ادامه داشت برای مرتبه دوم اینکارو انجام دادم که پوست شکمم حساس شد و دچار اگزما و خارش شد و نتونستم انجام بدم مجبور شدم کلی خنکی و آخرم پماد کورتون بزنم که خوب بشم به نظر شما چکار کنم که بتونم این کار رو انجام بدم و پوستم دچار اگزما نشه و از فواید اون هم استفاده کنم(اولویت داره) روغن های بابونه یا حتی دارچین و سیاهدانه و غیره استفاده کردم ولی تاثیر این کار رو نداشت آیا شما راه حل بهتری سراغ دارید؟ ممنونم
مهدی

سلام وعرض ادب،آقای دکتر خانم ۳۰ساله ای که روزی ۲فنجان شیرقهوه میخورن ولی ورزش میکنن سالم خوری دارن اهل قند وشکرسفیدنیستن، چراصبح هابعدبیدارشدن ازخواب بدن وقسمت انتهایی پاها مثل مچ وکف پاشون دردمیکنه وحتی کوفتگی بدن ودست ها هم دارن آیادلیل خاصی داره ؟خیلی ممنونم اجرتون باخدا
زهرا

سلام و عرض احترام خدمت شما بزرگوار. دخترم بدو تولد زردی نداشت ولی بعد از سه روزگی متوجه زردی چشم وصورتش شدیم و مراجعه کردیم متخصص کودکان.که خب گفتن با شیردهی منظم رفع میشه. با مصرف عرق کاسنی و شاه تره ،الحمدالله دیگه نه چشم زرد هست و نه صورت، فقط یه مقدار خیلی ناچیز روی دماغش دونه های زرد داره. سوالم از خدمت شما اینکه با گذشت ۲۳روز میشه گرمی جات مصرف کنم. مثلا زیره میتونم مصرف کنم ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید. در پناه حق موفق و پیروز باشید
فاطمه

سلام آقای دکتر وقت بخیر من 33 سالمه و کارم برنامه نویسی کامپیوتر هست. چند ماهیه که ضعف جسمانی دارم، به طوری که وقتی صبح ها از خواب پا میشم احساس میکنم یکی با چوب منو از بالا تا پایین زده! احساس فرسودگی و خستگی مفرط دارم، خوابم تنظیم نیست و وقتی از خواب بیدار میشم خستگیم در نرفته، البته چون 2 تا بچه کوچیک هم دارم بخشیش بخاطر اون هست. حدود 2 ماه پیش آنفلونزا یا کرونا گرفتم و سرم تقویتی و آنتی بیوتیک زدم و بعدش حالم خوب شد، ولی قرص ها و داروها رو ادامه ندادم و به تبع اون بچه هام هم مریض شدن و حالت تهوع و اسهال پیدا کردند، همسرم هم همین طور و کلا مدتیه خیلی مریض میشیم و مریضی ولمون نمیکنه. 1-- اینکه چیکار کنیم که سیستم ایمنی بدنمون قوی تر بشه و کمتر مریض بشیم؟؟ 2- داروها و رژیم غذایی مدنظرتون که میدونید برامون مفیده چیا هستن که در این جور مواقع مصرف کنیم؟
ناشناس
سبک زندگی اسلامی - ایرانی
ساده‌زیستی نه‌فقط زیبا بلکه ضروری است (مقاله انتخابی)
تعداد: 0 میانگین: 0
[تعداد بازدید : 14342]

[نسخه چاپی]

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 

 

 

ساده‌زیستی نه‌ فقط زیبا؛ بلکه ضروری است.

 

 

دیدگاه ما دربارۀ سادگی و تجمل، و قناعت و اسراف، از بُن، دچار تناقض است

 

 

 

 
امریس وستکوت
ترجمۀ: علیرضا صالحی
مرجع: aeon

طی بخش عمده‌ای از تاریخ انسان، سادگی مقتصدانه نه گزینش نوعی از زندگی، بلکه ضرورتی برای آن بود؛ و از سرِ همین ضرورتش، فضیلت اخلاقی تلقی می‌شد. اما با ظهور سرمایه‌داری صنعتی و جامعۀ مصرفی، نظامی پدید آمد که محکوم به رشدی بی‌وقفه بود. با این حال، اشتیاقی روزافزون به کشف دوبارۀ فواید ساده‌زیستی، به‌ویژه نزد نسل بیست‌سی‌ساله، به چشم می‌خورد. اشتیاقی که البته تاحدی نوستالژیک و بعضاً تناقض‌آمیز است.

 

اثر پیتر ایلستد. ۱۹۰۴. منبع:‌ ایان
اثر پیتر ایلستد. ۱۹۰۴. منبع:‌ ایان
 

 

ایان زندگی خوب یعنی زندگی ساده. ساده‌زیستی، بین ایده‌های فلسفی، پای ثابت پاسخ به این پرسش بوده است که چگونه زندگی کنیم. از سقراط گرفته تا تورو، از بودا تا وندل بِری، متفکران بیش از دو هزار سال است که ایدۀ ساده‌زیستی را سر زبان‌ها انداخته‌اند و این ایده تابه‌حال هم هواداران بسیاری داشته است. مجله‌هایی همچون ریل سیمپل۱، از روی پیشخوان فروشگاه‌ها به آدم چشمک می‌زنند؛ اُپرا وینفری، مرتب در برنامه‌اش، با طرفداران ساده‌زیستی همچون جک کرنفیلد، معلم ذهن‌آگاهیِ بودایی، مصاحبه می‌کند؛ جنبش آهستگی۲، که افراد را تشویق می‌کند تا به بنیان‌های دنیای پیشاصنعتی بازگردند، پیروانش را از سراسر قاره‌ها به‌سوی خود می‌کشاند.

 

 

 

 

طی بخش عمده‌ای از تاریخ انسان، سادگی مقتصدانه نه گزینش نوعی از زندگی بلکه ضرورتی برای آن بود؛ و از سرِ همین ضرورتش، فضیلت اخلاقی تلقی می‌شد. اما با ظهور سرمایه‌داری صنعتی و جامعۀ مصرفی، نظامی پدید آمد که محکوم به رشدی بی‌وقفه بود و همراه آن جمعیتی (ملقب به «بازار») رشد کرد که قادر بود و ترغیب می‌شد که بسیاری از چیزهایی را بخرد که، بنا بر معیارهای سنتی، مازاد بر نیازهایش بود. در نتیجه، بین ارزش‌های سنتی‌ای که ما به ارث برده‌ایم و نسخۀ مصرف‌گرایانه‌ای که فرهنگ معاصر برای ما تجویز می‌کند شکاف به ‌وجود آمد.


 

در دوران پیشامدرن، انشقاقِ بین آنچه فیلسوفان توصیه می‌کردند و نحوۀ زندگی مردم آن‌چنان زیاد نبود.

 

 

 

 

در دوران پیشامدرن، انشقاقِ بین آنچه فیلسوفان توصیه می‌کردند و نحوۀ زندگی مردم آن‌چنان زیاد نبود. ثروتْ امنیت می‌آورْد؛ اما حتی در نظر ثروتمندان ثروت در برابر بدبختی‌هایی چون جنگ، قحطی، بیماری، بی‌عدالتی و غضب ظالمان سپر محکمی تلقی نمی‌شد.


سنکا، فیلسوف رواقی‌، با‌اینکه یکی از ثروتمندترین افراد روم بود، دستِ آخر، با حکم نرون محکوم به مرگ شد. اما [در دوران پیشامدرن] اکثریت قریب به اتفاق آدم‌ها، همچون بردگان، خدمتکاران، دهقانان و کارگران، عملاً هیچ چشمداشتی به اندوختن اندک ثروتی نداشتند.

 
پیش از ظهور کشاورزی ماشینی، دموکراسی انتخابی، حقوق مدنی، و کشف آنتی‌بیوتیک و آسپرین زندگی طولانی و بدون ‌رنجِ بیش‌ازحد بسیار مطلوب به شمار می‌آمد. اما امروزه، دست‌کم در جوامع مرفه، مردم بیش از این‌ها می‌خواهند و توقع دارند (و معمولاً می‌توانند داشته باشند). بالطبع، در چشم بسیاری از انسان‌ها، ساده زیستن چیز خسته‌کننده‌ای بیش نیست.

 
با این حال، اشتیاقی روزافزون به کشف دوبارۀ فواید ساده‌زیستی، به‌ویژه نزد نسل بیست‌سی‌ساله، به چشم می‌خورد. برخی از این موارد، ممکن است نمایندۀ نوستالژیِ جهان پیشاصنعتی یا پیشامصرفی باشد و همچنین همدلی با مبحثی اخلاقی را به یاد آورَد که می‌گوید ساده‌زیستی با پرورش خصلت‌هایی دوست‌داشتنی، همچون قناعت، انعطاف‌پذیری و استقلال، از شما انسان بهتری می‌سازد؛ یا از طرف دیگر، با ارتقای آرامش ذهن و سلامتیِ کامل، و نزدیک کردنتان به طبیعت، شما را به فرد بانشاط‌تری تبدیل کند.

 
این‌ها دلایل معقولی هستند. اما با تمام احترامی که شایستۀ تعلیمات آن‌هاست، [باید بگویم که] حرف‌های این انسان‌های فرزانه چندان متقاعدکننده نبوده‌اند. میلیون‌ها نفر از ما انسان‌ها سگ‌دو می‌زنیم تا پولی درآوریم و خرج کنیم، بلیت لاتاری می‌خریم، ساعت‌ها کار می‌کنیم، بدهکار می‌شویم، ۲۴ ساعت در شبانه‌روز و هفت روز هفته سختی می‌کشیم تا از این سراشیبی لغزنده بالا برویم. واقعاً چرا؟

 
دیدگاه ما دربارۀ سادگی و تجمل، و قناعت و اسراف، از بُن، دچار تناقض است.

یک پاسخ ساده و بدیهی به این چرا این است که ما به تظاهری کلیشه‌ای دچاریم. به‌رغم اینکه ایدۀ فلسفی قناعت‌ورزی را تحسین می‌کنیم، در زندگی روزمره‌مان از فرامین آن چشم می‌پوشیم. از سبک زندگی سادۀ مثلاً پاپ فرانسیس تمجید می‌کنیم و آن را نشانۀ شرافت اخلاقی‌اش می‌دانیم، اما در‌عین‌حال باز با تقاضای خانه‌های بزرگ‌تر، ماشین‌های گران‌تر و کالاهای تجملی‌تر مشتاق رشد اقتصادی هستیم و به آن چشم داریم.

اما مشکل فقط این نیست که اعمال ما با باورهایی که به آن‌ها اقرار می‌کنیم در تعارض‌اند. دیدگاه ما دربارۀ سادگی و تجمل، و قناعت و اسراف، از بُن، دچار تناقض است. ما به این اذعان می‌کنیم که اسرافْ خرج روی دستمان می‌گذارد و بی‌سلیقگی است؛ اما مظاهر اسراف‌کاری گذشتگان را، همچون شهر ممنوعۀ پکن یا کاخ ورسای، به‌عنوان چیزهایی به نمایش می‌گذاریم که گویا واقعاً شایستۀ تحسین‌اند. حقیقت این است که اغلبِ آنچه ما «فرهنگ» می‌نامیم مملو است از اشکال مختلف اسراف.

 
بنابراین، اگرچه تاحدی تناقض‌آمیز، اما هنگامی که برای اغلب افراد جز ساده‌زیستی راهی نمی‌ماند، این شیوه از زندگی به متقاعدکننده‌ترین روش تبدیل می‌شود. دلایل سنتی ساده‌زیستی، در واقع، یک نوع ضرورت را معقول می‌سازند. اما به‌محض اینکه زندگیِ سادۀ توأمان با قناعت‌پیشگیْ یک انتخاب است، شیوه‌ای در میان دیگر شیوه‌های زندگی، همان دلایلْ اعتبار کمتری پیدا می‌کنند و آن وقت است که دیگر حنای فلسفۀ قناعت‌پیشگی رنگی نخواهد داشت.

 
این امر شاید تحت تأثیر دو مؤلفه تغییر کند؛ یکی اقتصاد ودیگری محیط‌زیست‌باوری۳. هنگامی‌که رکود به اقتصاد ما هجوم می‌آورد، چنان‌که به‌تازگی آورده است (و از بی‌ثباتی‌های ذاتی این نظام اقتصادی پرده برمی‌دارد که محکوم به رشد بی‌وقفه است)، ناگهان میلیون‌ها نفر خود را در شرایطی می‌یابند که قناعت‌پیشگی یک‌بار دیگر به ضرورتِ زندگی تبدیل می‌شود و ارزش‌های همراهش دوباره خودنمایی می‌کند.

 
به ذهن امثال سقراط یا اپیکور نمی‌رسید که از ساده‌زیستی در قالب محیط‌‌زیست‌باوری دفاع کنند.

هم‌اکنون در جوامعی همچون ایالات متحده شاهد آن هستیم که سرمایه‌داری شکاف بین «دارا» و «ندار» را عمیق‌تر می‌سازد. این نابرابری روزافزونْ انتقاد تازه‌ای را دربارۀ اتلاف و اسراف مطرح می‌کند. وقتی افرادِ بسیاری زیر خط فقر به سر می‌برند، به رُخ کشیدن تجمل و ثروت‌اندوزی کار پسندیده‌ای نیست. علاوه‌براین، توزیع نامتوازن ثروت فرصتی را نشان می‌دهد که از دست رفته است. در نظر اپیکور و دیگر فرزانگان ساده‌زیستی، انسان می‌تواند خوب زندگی کند به شرط آنکه نیازهای اساسیِ خاصش برآورده شده باشند؛ دیدگاهی که «هرم نیازهای»۴ آبراهام مزلو نیز، در دوران مدرن، مهر تأیید بر آن می‌زند. اگر این حرف را صحیح تلقی کنیم، استدلالی است در دفاع از آنکه مازاد ثروت را برای تأمین نیازهای اساسی همگان از قبیل غذا، خانه، سلامت، آموزش، تسهیلات زندگی، و حمل‌ونقل عمومی به کار بگیریم، آن هم با هزینه‌ای اندک، نه اینکه سودش به جیب معدودی صاحبان سرمایۀ خصوصی بریزد.

هرچقدر که آن فرزانگان عاقل بوده باشند، به ذهن امثال سقراط یا اپیکور نمی‌رسید که از ساده‌زیستی در قالب محیط‌‌زیست‌باوری دفاع کنند. این دو قرنِ صنعتی‌سازی، رشد جمعیت و فعالیت دیوانه‌وارِ اقتصادی انواع مشکلات را برای ما به ارث گذاشت؛ مه‌دود، دریاچه و رود و اقیانوس‌های آلوده، زباله‌های سمی، فرسایش خاک، از بین رفتن جنگل‌ها، انقراض گونه‌های گیاهی و جانوری، و گرمایش زمین. فلسفۀ قناعت‌پیشگی ارزش‌هایی را بیان می‌کند و به سبکی از زندگی ترغیب می‌کند که شاید برای دگرگونی این روند و حفظ زیست‌بوم آسیب‌پذیر سیاره‌مان بهترین مایۀ دلگرمی باشد.

 
اما هنوز هم این دلایلْ اکثر افراد را متقاعد نمی‌کند. اگر معلوم شود که روش‌های معمول تولید کردن، پول درآوردن، خرج کردن و دور انداختنْ دوام نمی‌آورند، آنگاه ممکن است زمانی فرابرسد (و شاید زود هم فرابرسد) که ما مجبور به‌ ساده‌زیستی شویم. در این صورت است که آشکار می‌شود سنت باشکوه گذشتهْ فلسفۀ آینده را درون خود جای داده است.

 

 

 

مقالات مرتبط :

 

*

*

*


 


پی‌نوشت‌ها:

 


* این مطلب در تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۱۶ با عنوان Why the simple life is not just beautiful, it’s necessary در وب‌سایت ایان منتشر شده است و وب‌سایت ترجمان در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۳۹۶ این مطلب را با عنوان ساده‌زیستی نه‌فقط زیبا بلکه ضروری است ترجمه و منتشر کرده است.
 

[۱] Real Simple
 

[۲] the Slow Movement
 

[۳] environmentalism
 

[۴] hierarchy of needs

منبع :

مجله ترجمان علوم انسانی



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

سایر مقالات این موضوع

ویراست ششم کتابچه مرهم[1708بازدید]
بهداشت جنسی کودک[3765بازدید]
هوش جنسی کودک[3454بازدید]
کودک و تفکّر اقتصادی (2)[3214بازدید]
کودک و تفکّر اقتصادی (1)[3266بازدید]
فرزند آوری در میزان عقلانیت اجتماعی و اخلاق[3428بازدید]
تربیت عبادی و ترغیب فرزندان به نماز[4703بازدید]
چه طوری به همسرمون محبت کنیم بهتره؟[4288بازدید]
دنیای زیبای دینداران[3860بازدید]
آزادی در کودکان زیر 7 سال[6602بازدید]
آرامش دیداری (2)[4452بازدید]
آرامش دیداری (1)[19265بازدید]
مَـــرهَـــم توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین (ویراست چهارم)[14664بازدید]
بزرگترین اکتشاف برای من این بود که فهمیدم ...[15505بازدید]
مَـــرهَـــم؛ توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین (ویراست سوّم)[15266بازدید]
احیای خانواده و اصلاح روابط خانوادگی (مقاله انتخابی)[13881بازدید]
ساده‌زیستی نه‌فقط زیبا بلکه ضروری است (مقاله انتخابی)[14343بازدید]
مَـــرهَـــم؛ توصیه‌هایی از طبّ سنّتی ایران به راهیان سفر اربعین(ویراست دوّم)[18300بازدید]
واکاوی دیدگاه شریعت درباره فرزندآوری و مدیریت جمعیت(مقاله انتخابی)[17944بازدید]
معماری و خانه‌سازی قرآنی در عصر حکومت امام مهدی (عجّل الله فرجه) (مقاله انتخابی)[14743بازدید]

نمایش تمامی عناوین این موضوع

آخرین مقالات

ابر سربازان آینده؛ آخرین نسل از سلاح‌های زیستی (مقاله انتخابی)
مخترع «واقعیت مجازی» می‌گوید همین حالا شبکه‌های اجتماعی‌تان را حذف کنید! (مقاله انتخابی)
کرونا، مردن از ترس مرگ!!
اسمی روی بچه‌ام گذاشته‌ام که تا حالا به گوش کسی نخورده است.
اگر همیشه در دسترس نباشیم، اتفاق خاصی می‌افتد؟
پشت پرده اپل (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1403 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
زگیل تناسلی
جنایتی به نام غربالگری!
کودکانه ها؛ 40 نکته به نکته
چرا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند پدر و مادر خوبی باشد؟
آرامش دیداری (2)
چه طوری به همسرمون محبت کنیم بهتره؟
کودکان ثروتمندان از طعم غذاهای سالم‌ بیشتر لذت می‌برند (مقاله انتخابی)
چه شد که ما آدم ها از لحاظ روانی اینقدر ضعیف و تنبل شدیم؟
هر غذایی فلسفۀ خودش را دارد (مقاله انتخابی)
جامعۀ مصرف گرا (مقاله انتخابی)
دروغی به‌نام «حریم خصوصی» و «جریان آزاد اطلاعات» (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1401 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
پدر پیرم می‌خواست کنار نوه‌هایش بمیرد.
کودکی بهترین دوران برای یادگیری زبان خارجی نیست!! (مقاله انتخابی)
آرامش دیداری (1)
آیا بیماری می‌تواند مثبت و سازنده باشد؟
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.
"یادداشت ویژه"؛ بیایید کمی غیر بهداشتی زندگی کنیم!
هشدار: من از واژۀ «چاق» استفاده می‌کنم (مقاله انتخابی)