سلام . این روش برای کیست معمولی سینه ضرر ندارد ؟
زهرا

سلام. ببخشید من بعد از زایمان طبیعی که داشتم شکمم به طور کامل نخوابید. و هی داره بزرگتر میشه و به پهلوهام کشیده میشه. مادر و مادربزرگم هم شکمهاشون خیلی بزرگ هست. میخواستم بدونم باید چه کار کنم؟ با اینکه ما خانوادگی لاغر و قد بلند هستیم اما استعداد بزرگ شدن شکم داریم. ممنون از سایت خوبتون
شرافتی

با سلام کشور آمریکا هم که خودش دایه دار بهداشت و درمان بود واکسن های کودکان را کنار گذاشت.... موضوع چیه..
محمدحسن عبدالهی

سلام من مشکل عفونت زنانه دارم و هر دوماه ب دکتر زنان مراجعه میکنم و آنتی بیوتیک قوی مصرف میکنم من چجوری پیاز مصرف کنم تأثیر داره؟ برا منی ک آنتی بیوتیک قوی میخورم
زهرا

منظور من از مشاوره ، کمک برای اصلاح سبک زندگیم بر اساس مزاجم بود، واقعیتش مشکل من یک کمی پیچیده هست و بعضا دیدم متخصصین طب سنتی کمکی نمیتونن بکنن برای همین من گفتم‌ میخوام با یک متخصص حاذق صحبت کنم مثلا یه مشکلم خوابمه ،خب من در گذشته خواب شبانه پیوسته ۸ ساعته داشتم و بازدهیم در طول روز خیلی خوب بود اما الان شب ۱۰ میخوابم ممکنه ساعت ۲ تا ۴ بیدار بشم ولی بعدش خوابم‌ نمیبره اما دو ساعت بعدش دوباره خوابم میاد ولی من چون که باید ساعت ۶ صبح برم دانشگاه ، این نیاز به خوابم و کمبود خوابم منو اذیت میکنه ، واسه همین‌مسئله خواب سرم صبحها یه جوریه و حس بدی دارم خب چه کارش باید کنم ؟؟‌ لطفا لینکی که برای طبیب شهر گذاشتید اصلاح کنید ، چون اشتباهه
زهرا

سلام آیا پزشکان متخصص میتوانند در این مجموعه دوره ببینند
ریتا عمادی

چون پدرم دندان ندارد ما سالاد فصل را میکث کردیم ایشان میل کردن اما اخر شب دل درد دارن آیا کاری باید انجام داد؟
حمید عینی

برای پدرم که سرطان معده و کبد دارن ۱۵ روز تا سلامت توصیه شده ایا تاثیر گذار هست؟ آیا کسی جواب گرفته است؟
حمید عینی

سلام سپاس ز مطالب ارزشمندتلن تکمیلی اش را امکانش است بارگذاری بفرمایید
زمانی

سلام واقعیتش این متن شما منو امیدوار کرد هیچ دکتر طب سنتی که مراجعه کردم و هیچ کانالی ندیدم از چندین بعد طبع سودا رو بررسی کنه، من ۳۷ ساله هستم طبعم سوداست و از سالهای گذشته افسردگی و وسواس گرفتم اما با داروهای شیمیایی خیلی نمیسازم و فقط یه داروی سبک با دوز متعادل میخورم ، من دوست دارم از شما مشاوره بگیرم چون واقعا نیاز دارم ، اگر میدونستید من چقدر توی زندگیم سختی کشیدم و به خاطر همین سختی ها خیلی از زندگی عقب افتادم هیچ وقت از کمک به هم نوعتون دریغ نمیکردید ، لطفا یه راه ارتباطی برای من قرار بدید ، من دلم میخواد با توجه به این طبعی که دارم رشد کنم من خیلی دلم با خدا و اهل بیت هست اما این طبع شدیدا سودایی ام اغلب مانع فعالیت و حرکت به سمت جلو میشه ، فکر کنم این سالها ناخواسته و از سر نادانی رفتارهایی داشتم و هنوز دارم که طبعمو سردتر و خشک تر کرده لطفا راهنمایی ام کنید لطفا این پیامم رو همه اش رو نشون ندید فقط بخش اولشو قرار بدید
زهرا
کد : 12667
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۳۹۷
خبرها و نظرها
Share Email
غذا را در چه ظرفی بپزیم؟ / مزایا و معایب "ظروف چدنی"

 

 

بسم اللّه الرّحمن الرّحيم 

و صلّي الله علي محمّد و آله الطّاهرين  و لعنة الله علي اعدائهم اجمعين 

 

 

 غذا را در چه ظرفی بپزیم؟ / مزایا و معایب "ظروف چدنی" 

 

 

"در چه ظرفی غذا بپزیم و بخوریم تا سالم‌تر باشیم؟" این سؤالی است که بسیاری از خانواده‌ها دارند؛ در این مطلب به بررسی "ظروف فلزی و چدنی" پرداخته‌ایم ... 

 

 

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ "در چه ظرفی غذا بپزیم و بخوریم تا سالم‌تر باشیم؟" این سؤالی است که بسیاری از خانواده‌ها دارند؛ از این پس در قالب سلسله‌مطالبی از دکتر "وحید‌ علیان‌نژادی" پژوهشگر و متخصص طب سنتی به بررسی دقیق خواص، تأثیرات، عوارض و مزایای هر یک از ظروف پخت غذا خواهیم پرداخت.

 

 

متأسفانه اهل فن در حیطه‌های مختلف، اعم از طب سنتی و جدید و صنایع غذایی و ... با گفتار مغشوش و متناقض خود درباره اواع ظروف، مردم را دچار سرگردانی کرده‌اند؛ در این مطلب سعی شده تا در عین ایجاز، تصویری نسبتاً روشن از وضعیت ظروف غذایی موجود در بازار ایران ارائه شود؛ هرچند در برخی موارد، تناقضات ظاهری نظرات، جمع‌بندی محکم و مستدل را دشوار می‌کند.

 

 

تغذیه در هر مکتب طبی از امّهات بحث‌های مربوط به پیشگیری و درمان است؛ در این بین، ظروف پخت‌وپز، به‌جهت تأثیر بر زمان و قیمت پخت‌وپز و کیفیت و طعم غذا می‌توانند از مؤلفه‌های مهم در تغذیه عموم مردم و نیز به‌دلیل تعاملات فیزیکوشیمیایی با غذا، از عوامل تأثیرگذار در نتیجه طبی تغذیه باشند؛ اهمیت این بحث در کتب طب سنتی ایرانی باعث شده تا مؤلفین، بحث‌هایی مستقل را در این زمینه اختصاص دهند؛ در طب نوین، این بحث‌ها به‌طور معمول در کتب طبی ذکر نمی‌شوند و به‌صورت پراکنده و غیرمنسجم در خلال بحث‌های سایر علوم از جمله صنایع غذایی از آنها یاد می‌شود.

 

 

در ادامه بخش نخست این مطلب تقدیم مخاطبان تسنیم شده است:

 

 

معیارهای اصلی در انتخاب ظروف غذایی

 

 

الف ــ معیارهای داخلی (مربوط به خود ظرف)

 

3 مسئله مهم در انتخاب ظرف غذا باید مدنظر قرار گیرد:

 

1 ــ فعل و انفعال مادّی ظرف و غذا

 

ظرفی که برای طبخ یا نگهداری مواد غذایی به‌کار می­‌رود یا نباید با مواد غذائی وارد فعل و انفعال شود (مثل ظروف شیشه‌ای) یا دارای فعل و انفعالی مثبت باشد یعنی موادی که از ظرف به داخل غذا منتشر می‌شوند یا مواد حاصل از تعاملات فیزیکوشیمیایی ظرف با غذا، نه‌تنها مضر به احوال بدن نباشند بلکه مفید فایده نیز باشند.

 

2 ــ توزیع حرارت

 

ظرف باید این توانایی را داشته باشد که هنگام پخت، حرارت را به‌طور یکنواخت و ملایم در غذا توزیع کند تا کیفیت غذای حاصله، مطلوب و همسان باشد.

 

3 ــ  نظافت

 

ظرف باید این قابلیت را داشته باشد که به‌راحتی از آلودگی‌های غذاها پاکیزه شود؛ این مسئله هم مربوط به جنس ظرف و هم مربوط به طراحی شکل آن است.

 

4 ــ سهولت استفاده از جمله سبکی ظرف.

 

 

ب ــ معیارهای خارجی

 

طبیعتاً موارد دیگری همچون صرفه اقتصادی، در دسترس بودن، مسائل فرهنگی، مسائل دینی و مذهبی، سلیقه‌های شخصی و ... نیز در انتخاب ظروف مناسب تأثیرگذار خواهند بود.

 

الف ــ ظروف فلزی

 

زمانی، انسان از سنگ برای پختن و نگهداری غذا استفاده میکرد؛ از زمانی که فلز کشف و به زندگی انسان وارد شد، استفاده از ظروف فلزی نیز برای پخت، نگهداری و مصرف غذا آغاز شد؛ این ظروف به‌دلیل انتقال مناسب حرارت، عدم شکنندگی همچنین مقاومت در مقابل صدمه و ضربه، بسیار مورد استفاده هستند؛ انتقال سریع حرارت در این گونه ظروف، موجب پخت سریع و کامل مواد غذایی می‌شود.

 

ظروف آهنی و چدنی

 

 

ظروف آهنی در طب سنتی مورد تأیید هستند: «بباید دانست که بهترین ظروف از براى طبخ غذا، طلایى و نقره‌اى و مسى تازه قلعى جید یا حدیدى تازه جید نموده‏ است که پاک شسته و نظیف باشد». (عقیلى علوى شیرازى، سید محمدحسین‌بن محمدهادى، خلاصة الحکمة، 3جلد، اسماعیلیان ــ قم، چاپ: اول، 1385ه.ش. ج‏2؛ ص47)

 

 

«و کذا مطبوخ‏ فى‏ قدر الحدید مقوّى‏ مثانه‏ و اعضاى‏ تناسل‏ است‏ و موجب‏ نعوظ» (چغمینى، محمودبن محمد ــ شارح: شاه ارزانى، میر محمد اکبربن محمد، مفرح القلوب (شرح قانونچه)، 1جلد، مطبعة اسلامیة ــ لاهور، چاپ: اول، ص316)

 

 

اما نکته مهم در مورد ظروف آهنی، سرعت زنگ‌زدگی آنهاست لذا توصیه اطبای قدیم آن است که یا مکرراً، زنگ‌زدایی شوند یا با قلع اندود شوند: «باید دانست که هر ظرفى که جیّدالجوهر است، طبخ طعام در آن مستحسن است و آن اناى ذهبى است و فضّى و بعد آن اناى حدیدى، خاصه که در غسل وى مبالغه همى کنند و زنگ بستن ندهند و آن را به قلعى اندودن مانع از زنگ بستن است». (همان منبع)

 

 

امروزه برای رفع مشکل زنگ‌زدگی این ظروف، معمول این است که از یکی از آلیاژهای آن یعنی چدن استفاده شود؛ چدن، آلیاژی مرکب از آهن، کربن و سیلیسیم است که ضد سایش، مقاوم به خوردگی و مقاوم در برابر حرارت است؛ چدن، رسانای حرارتی ضعیفی به‌شمار می‌رود اما حرارت را در خود نگه داشته؛ آن را به‌طور یکنواخت پخش می‌کند؛ رنگ این ظروف از بین نمی‌‌رود؛ زنگ نمی‌‌زنند و طعم و عطر غذا را حفظ می‌‌کنند.

 

 

کارشناسان اعتقاد دارند که ظروف چدن واقعی هیچ‌گونه یونی وارد غذا نمی‌کنند. (مصاحبه دکتر منصور کشاورز با روزنامه جام؛ 1392/6/10)

 

 

اگر این گونه باشد، آثار طبّی مترتّب بر استفاده از ظروف آهنی که در بالا به آنها اشاره کردیم، شامل ظروف چدنی نمی‌شود اما به همین دلیل که دارای کنش و واکنش منفی با غذا نیستند، ظروف مطلوبی محسوب می‌شوند اما اگر استفاده از ظروف چدنی، موجب افزایش میزان یون‌های آهن در غذای مصرفی شود و با توجه به این نکته که کمبود آهن، مسئله‌ای بسیار شایع در دنیای امروزی است، استفاده از این ظروف می‌تواند مفیدتر هم باشد؛ اما باید توجّه داشت:

 

1 ــ ظروف چدنی اصل، کمیاب و گران هستند.

2 ــ این ظروف سنگین هستند و استفاده از آنها آسان نیست.

3 ــ بسیاری از ظروفی که به نام ظروف چدنی عرضه می‌شوند، در حقیقت آلومینیوم فشرده هستند که با فرآیند ریخته‌گری تهیه می‌شوند؛ این فرآیند موجب افزایش مقاومت و نیز افزایش جرم حجمی و در نتیجه سنگین شدن این ظروف (به‌نسبت آلومینیوم و نه نسبت به چدن اصل) می‌شود؛ این ظروف به‌ندرت به‌صورت بدون پوشش یا بدون لعاب یافت می‌شوند و اغلب دارای پوشش تفلون هستند، البته دکتر کشاورز، مدیر گروه تغذیه دانشگاه تهران اعتقاد دارد که «فقط اگر این ظروف لعاب استیل داشته باشند، مشکلی ایجاد نمی‌کند».

 

4 ــ یک راه برای تشخیص چدنی بودن ظرف این است که آهن‌ربا به آنها می‌چسبد و اگر با نیروی زیاد یا از ارتفاع بلند به زمین بیفتند، می‌شکنند (نه این که قُر یا له شوند).

 

5 ــ در ظروف چدنی جدید، نوعی اندود سرامیک به‌کار می­‌رود که براساس اطلاعات فعلی، این گونه ظروف نچسب ضمن داشتن امتیازات ظروف چدنی، مضرات ظروف تفلونی را نیز ندارند؛ گرانی قیمت این ظروف از جنبه­‌های منفی کاربرد آنهاست.

 

6 ــ گفته می‌شود برای کاهش تبادلات نامطلوب چدن‌های فاقد روکش با غذا، نخستین بار، سطح داخلی آنها با کمی روغن چرب شود و دو ساعت روی اجاق گاز یا فر قرار گیرند. (مصاحبه دکتر منصور کشاورز با روزنامه جام؛ 1392/6/10)

 

7 ــ قبل از استفاده از ظروف چدنی اصل و فاقد روکش باید چند دقیقه‌ای آنها را روی حرارت بگذارید تا گرم شوند؛ برای آنکه از گرم شدن کافی ظرف مطمئن شوید، می‌توانید قطره‌ای آب داخل آن بریزید و اگر به‌سرعت تبخیر شد، یعنی ظرف گرم شده است.

 

8 ــ بعد از اتمام پخت، ماده غذایی را از درون ظروف چدنی فاقد روکش خارج کنید تا چدن اکسید نشود؛ در ضمن بهتر است در ظروف چدنی فاقد روکش، مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجه‌فرنگی ریخته نشود.

 

9 ــ برای شست‌وشوی چدن‌های دارای روکش تفلون از ابر استفاده کنید چرا که سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن می‌شود.

 

 

ادامه دارد ...  .

 

منبع :

تسنیم



نظرات
نظر خود را ثبت کنید

کاربر گرامی؛ سلامٌ علیکم

 

لطفا پیش از ثبت نظر خود توجه داشته باشید:


تجویز دارو و پیچیدن نسخه برای بیماری و مشکلات شخصی و موردی، نیاز به شرح حال کامل و معاینه بالینی دارد که طبیعتاً از طریق ارتباط مجازی، قابل حصول نیست.

 

 

لذا خواهشمندیم از تقاضای نسخه و دارو برای بیماری های موردی، اجـتناب فرمایید.

 

سایر نکات:


❶از اعلام نشانی و تلفن درمانگاه معذوریم. درصورت تمایل از طریق پایگاه «طبیب شهر»، پزشک مورد نظر خود را جستجو کنید.

ابتدا مقالات مربوطه را مطالعه کنید و پس از اطمینان از نبود اطّلاعات مورد نظرتان، نسبت به طرح سؤال اقدام کنید. از پاسخگویی به سؤالاتی که در متن مقاله پاسخ داده شده اند معذوریم.

❸از طرح سؤال هایی که نیاز به پاسخ های خصوصی و ارسال به پست الکترونیک دارد خودداری فرمایید.

❹پاسخگویی به سؤالاتِ کلّی و نیازمند پاسخ های مفصّل در توان پایگاه نیست.

❺نشانی پست الکترونیک شما در نزد پایگاه طبّ شیعه محفوظ است.

❻هرنظر را تنها یک بار ارسال کنید و از تکرار ارسال نظرات خودداری کنید.

❼حتّی المقدور از ارسال نظرات به صورت «فینگیلیش» خودداری کنید.

❽پاسخ هاي ارائه شده، كلّي و عمومي هستند و پاسخ دقيق و تخصّصي، تنها با ويزيت بيمار امكانپذير است

 

 

با سپاس و امتنان        

دکتر وحید علیان نژادی

نام :
ایمیل :
* نظر شما

آخرین مقالات

داروی گیاهی کرونای مدبر غدیر[16306بازدید]
ارزش های پست مدرن، نارضایتی از پزشکی؛ گرایش به طب مکمل[18471بازدید]
غذا درمانی از دیدگاه قرآن و علم(مقاله انتخابی)[39420بازدید]
نظام بهداشت و سلامت در اسلام(مقاله انتخابی)[51242بازدید]
بهداشت روانی اعتقادی در اجتماع(مقاله انتخابی)[20385بازدید]
بررسي ناهمخوانی آيات طبّي با علوم پزشكي(مقاله انتخابی)[26597بازدید]
قرآن و بهداشت روان(مقاله انتخابی)[68888بازدید]
چند نکته ساده در مورد از شیر گرفتن کودک[548232بازدید]
زردی نوزادان[500941بازدید]
ارتباط عطر و اسباب بازی با چاقی کودکان (مقاله انتخابی)[14531بازدید]
علم، سنّت، مدرنیته(مقاله انتخابی)[13035بازدید]
پزشکی نوین و تردید های پیش رو(مقاله انتخابی)[12984بازدید]
آشنایی با ابعاد آشکار و پنهان ترویج همجنس بازی در جهان(مقاله انتخابی)[17645بازدید]
توصیه های طبی از مرحوم آقا فخر تهرانی [53990بازدید]
نقد طب مدرن از دیدگاه آیت الله جوادی آملی(مقاله انتخابی)[19959بازدید]
وقتی پیامبران غرب دروغ می گویند (تبارشناسی علوم جدید)(مقاله انتخابی)[17361بازدید]
اثبات کجی دیوار پزشکی مدرن(مقاله انتخابی)[12840بازدید]
القاى بیمارى به جامعه(مقاله انتخابی)[9575بازدید]
ایدز ؛ گلوله‌ بیولوژیک آرپا(مقاله انتخابی)[14576بازدید]
نگاهی به جنايات بيوتروريستي آمريكا(مقاله انتخابی)[15980بازدید]

از میان مقالات

کمی سخت تر از آب خوردن! (آداب و شرایط مطلوب آب خوردن- گفتار نخست)
سالنامه حجامت 1394 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
تلخ ترین نوشته من!(مقاله انتخابی)
سینه های آلوده!(مقاله انتخابی)
هر چه فقیرتر باشی، بیشتر به صفحهٔ گوشی‌ات نگاه می‌کنی.
صنعت قند با خریدن دانشمندان، تقصیرها را گردن چربی انداخت (مقاله انتخابی)
سالنامه حجامت 1395 شمسی (هدیه پایگاه طبّ شیعه)
تمرینات کیگل(kegel)؛ برون رفت از مشکل انزال زودرس
شش اصل ضروری برای زندگانی سالم(ستّه ضروریه)
شلوار جین عقیم می کند !؟(مقاله انتخابی)
آيا ما نسلي از مردان جوان بار آورده‌ايم كه نمي‌دانند چگونه مرد باشند؟(مقاله انتخابی)
طب اسلامی، ابزاری برای ساختن تمدن اسلامی(مقاله انتخابی)
کودک و تفکّر اقتصادی (1)
چگونه یک مصرف کننده هوشمند و فهیم محصولات بهداشتی و آرایشی باشیم؟ (مقاله انتخابی)
کم خونی
تأثیر امواج الکترومغناطیس بر بخش‌های مختلف بدن(مقاله انتخابی)
سکسکه
زگیل تناسلی
هشت غذايي كه كارشناسان هرگز نمي‌خورند (مقاله انتخابی)
رنگ از منظر قرآن، حدیث و روان‌شناسی(مقاله انتخابی)