(چاپ)

زندگی استعماری؛ طبّ استعماری
کودکان را از شر اسباب بازیهای سمی نجات دهید(مقاله انتخابی)

بسم الله الرّحمن الرّحیم

وصلّی الله علی محـمّــد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین


 کودکان را از شر اسباب بازیهای سمی نجات دهید


هاروي کارپ ، راسل گيبسون


چکيده:


عروسک‌هاي پلاستيکي، جغجغه‌ها، حلقه‌هاي دندان و ساير اسباب‌بازي‌هاي کودکان، علي‌رغم اينکه ممکن است ظاهري جذاب داشته باشند، اما استفاده از يک ماده شيميايي نرم‌کننده در آنها به نام فتالات، والدين و دولت‌ها را در برابر يک معضل بزرگ قرار داده است. مطالعات مختلف علمي نشان مي‌دهد که به دليل ورود اين ماده به بدن کودکان، آثاري نظير برهم خوردن توازن هورمون‌ها، بلوغ زودرس دختران، مشکلات توليدمثل، آسيب رساندن به اسپرم‌هاي مردان، بر هم خوردن عملکرد تيروئيد و در نهايت، سرطان بيضه در مردان به وجود مي‌آيد.


عروسک‌هاي پلاستيکي عرضه شده به بازار، بسيار جذاب و دوست‌داشتني هستند، اما مشکل اينجاست که اين اسباب‌بازي‌ها با موادي شيميايي به نام فتالات ساخته مي‌شوند. اين مواد نرم‌کننده، تا 50 %  پلاستيک تشکيل دهنده اسباب‌بازي‌هاي کودکانمان را که البته دوست دارند آنها را در دهانشان بجوند، تشکيل مي‌دهند. مشکل اينجاست که اين مواد شيميايي، در مواد پلاستيکي باقي نمي‌مانند. اين مواد پس از جويده شدن وارد دهان و بدن کودکان مي‌شود، همان‌طور که طعم‌دهنده‌هاي آدامس‌ها بلعيده مي‌شوند.

 

اکثر موادشيميايي استفاده شده در محصولات مصرفي، هرگز در جهت بررسي تأثيرات آنها بر روي سلامت انسان‌ها مورد آزمون قرار نمي‌گيرند. در دادگاه‌هاي ما، متهمان بي‌گناهند مگر اينکه جرم آنها اثبات گردد. اما آنگاه که پاي سلامت کودکان ما به ميان مي‌آيد، از يک استاندارد متضاد استفاده مي‌شود. اين مواد شيميايي بايد مضر شناخته گردند، مگر اينکه بي‌ضرري آنها اثبات شود. ولي بايد بدانيم که در مورد مواد خانواده فتالات، صحبت کردن از سلامت آنها، بسيار دور از واقعيت است.


امروزه از خانواده فتالات براي ترکيب با مواد پلاستيکي سازنده اسباب‌بازي‌ها، حلقه‌هاي دندان و جغجغه استفاده مي‌شود تا اين اسباب‌بازي‌ها نرم و قابل انعطاف گردند. بدين ترتيب، چون کودکان و نوزادان علاقه دارند که هر چيزي را در دهانشان بگذارند و در عين حال بدن آنها قادر به تصفيه اين مواد سمي نيست، خطري مهم براي سلامتي آنها به وجود مي‌آيد. لذا با توجه به سن رشد اندام‌هايشان، حتي ذرات کوچکي از اين مواد شيميايي هم ممکن است به تأثيرات بسيار مضري منجر گردد.


مطالعات مختلف دانشمندان نشانگر اين مطلب است که حتي وجود مقادير اندک اين مواد در بدن، که در گذشته بي‌خطر تصور مي‌شد، مي‌تواند به برهم خوردن توازن هورموني کودکان در حال رشد منجر گردد و به ايجاد آثاري جدي و طولاني مدت در آنها بيانجامد. پژوهشگران مواد شيميايي فتالات را با پيدايش بلوغ زودرس دختران، مشکلات توليدمثل، غيرنرمال شدن اندام تناسلي مردان، وجود اسپرم‌هاي آسيب ديده و ضعيف، آسيب رسيدن به تيروئيد و کبد و در نهايت ابتلا به سرطان بيضه مرتبط مي‌دانند. درواقع، ايالت کاليفرنيا با قرار دادن چند عضو خانواده فتالات در ليست مواد سمي و مضر براي سيستم توليد مثل و رشد افراد، استفاده از برچسب‌هاي هشداردهنده به مشتريان را بر روي کالاهاي ساخته شده با آنها، اجباري نموده است.


بي‌ترديد تأثير ورود اين مواد شيميايي آسيب‌رسان به هورمون‌ها در اولين سال‌هاي عمر، بسيار زياد است. همچنين براساس مطالعه سال 2005 ميلادي مرکز پيش گيري و کنترل بيماري‌هاي ايالات متحده، تقريباً قريب به اتفاق کودکان آمريکايي، داراي سطوح غيرسالمي از مواد خانواده فتالات در بدنشان هستند.


اما خبر خوب اين است که جايگزين‌هاي اقتصادي و سالمي براي اين مواد شيميايي وجود دارد. اتحاديه اروپايي و 14 کشور ديگر، استفاده از خانواده فتالات را در محصولات ويژه کودکان ممنوع و يا با موانع شديدي روبه‌رو نموده‌اند. اما با وجود جايگزين‌هاي مناسب، چرا شرکت‌هاي سازنده اسباب‌بازي همچنان به گونه‌اي غيرضروري کودکان ما را در معرض اين موادشيميايي سمي قرار مي‌دهد؟ پاسخ اين سؤال را بايد در مقررات کنوني دانست.


هم اينک و پس از يک دهه پژوهش‌هاي هشداردهنده، ايالات کاليفرنيا سرانجام تصميم گرفته که محدوديت‌هايي مشابه اتحاديه اروپا را در اين زمينه تصويب نمايد. در اولين گام نيز 6 ماده عضو خانواده فتالات براي برقراري ممنوعيت انتخاب شده‌اند که اين لايحه براي تصميم نهايي روي ميز آرنولد شوايتزينگر قرار دارد. هرچند اين اقدامي کوچک اما مهم براي تأمين سلامت کودکانمان به حساب مي‌آيد. لابي صنايع شيميايي، فشار زيادي را بر فرماندار ايالات کاليفرنيا در جهت وتوي اين لايحه وارد نموده‌اند؛


البته در ساير مناطق نيز اقدامات مشابهي در دست است. مثلاً در سال 2002 ميلادي، دولت فدرال استفاده از دو ماده شيميايي را که منجر به مشکلات رشد و يادگيري مي‌شود، ممنوع نمود. همچنين گفته مي‌شود که در صورت تصويب نهايي قانون موسوم به (AB1108)، کليه اسباب‌بازي‌هاي موجود در بازار، بايد با يک تغيير فرمول بنيادين به بازار عرضه کردند و البته همه بايد به اين نتيجه برسند که سال‌ها بازي کردن با سلامت کودکانمان، کافي است!


منبع: www.LAtimes.com

به نقل از:ماهنامه سیاحت غرب،شماره 53