(چاپ)

زندگی استعماری؛ طبّ استعماری
ناگفته های هدایای صنایع داروسازی به پزشکان (مقاله انتخابی)

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و صلّی الله علی محمّد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدایهم اجمعین

 

 

 ناگفته های هدایای صنایع داروسازی به پزشکان


مگان تاديdaru

چکيده:


در حالي که شرکت‌هاي داروسازي آمريکايي سالانه قريب به 30 ميليارد دلار صرف ارائه انواع هدايا نظير خودکار و دفتر يادداشت و تقويم، تا خريد بليط هواپيما و تقبل هزينه شرکت در سمينارهاي بازآموزي به پزشکان مي‌نمايند، اما هنوز هم هيچ قانون مدوني در جهت محدود کردن اين اقدامات ارائه نشده است؛ چرا که لابي اين صنعت بسياري از نمايندگان را قانع نموده که اين چنين کمک‌هايي، هيچ تأثيري در تجويز دارو توسط پزشک ندارند. اما منتقدان با اشاره به حجم گسترده بودجه اختصاص يافته به اين هدايا، معتقدند که شرکت‌هاي داروسازي، تنها در صورت ايجاد منافع مالي دست به اين فعاليت‌ها خواهند زد.


در حالي که هيچ رازي در زمينه حاتم بخشي‌هاي شرکت‌هاي داروسازي به پزشکان (شامل هر چيزي نظير دفترهاي يادداشت و خودکار تا هزينه غذا و سفرهاي آنان به سمينارها) وجود ندارد، اما هنوز هم بسياري از بيماران، در خصوص اين گونه تبليغات چيزي نمي‌دانند. شايد کنگره بتواند بالاخره به اين روابط پايان دهد و بيماران بتوانند به راحتي مسير اين هدايا را دنبال کنند. در ماه ژوئن سال جاري، کميته ويژه سنا طرحي ارائه نمود که در صورت تصويب نهايي، شرکت‌هاي صنايع داروسازي از هرگونه پرداختي به پزشکان منع خواهند شد. اما هنوز هم بسياري از مسئولان اين طرح را «غيردقيق» مي‌دانند، چرا که در سايه اين قانون، باز هم تصويري واقعي از چرخش پول‌هاي موردنظر به دست نخواهد آمد.


صنعت داروسازي در سال 2003 ميلادي، تقريباً 3/25 ميليارد دلار در جهت فروش مستقيم داروهايش هزينه نموده که مبلغي بيش از آن را به اهداي نمونه‌هاي رايگان، هزينه صرف غذا، تقبل هزينه شرکت در سمينارها، تخفيف در پروازهاي هوايي و مشارکت مالي در برنامه‌هاي بازآموزي پزشکان، اختصاص داده است. بايد دانست که صنعت داروسازي در قبال عمل به مقررات انجمن داروسازي آمريکا (AMA)، تعهدي غير الزام‌آور داشته و براساس ساير مقررات کنوني، آنان تنها در برابر پرداخت هداياي مجرمانه 100 دلاري و يا کمتر،‌ محدوديت دارند!


البته صنعت داروسازي همواره ادعا مي‌کند که اين هدايا تأثيري بر تجويز داروهاي پزشکان ندارد. اما شواهدي متعدد حاکي از آن است که اين اقدامات مي‌تواند در هنگام تجويز دارو توسط پزشک، مؤثر باشد.


دکتر سيدني ولف مدير گروه پژوهشي سلامت شهروندان مي‌گويد: «مديران شرکت‌هاي داروسازي، سالانه 20 تا 30 ميليارد دلار را جهت تبليغات داروهاي تجويزي هزينه مي‌کنند، چرا که آنان مطمئن هستند که با اين کار، به سودآوري بيشتري دست مي‌يابند. لذا بدون توجه به اينکه پزشکان تا چه حد از هداياي تبليغاتي تأثير مي‌پذيرند، اين هدايا آنان را به تجويز داروهايي خاص ترغيب مي‌کند.»


کارشناسان همچنان معتقدند که بايد قوانين ايالتي جديدي در اين زمينه تصويب گردد. در ماه مارس سال جاري هم دکتر ولف مقاله‌اي مشترک در نشريه انجمن پزشکي آمريکا (AMA) منتشر نمود که براساس آن، عملکرد قوانين دو ايالت «ورمونت» و «مينسوتا» در اين زمينه مورد بررسي قرار گرفته بود. نتيجه اين پژوهش نشان داد که در تبليغات شرکت‌هاي داروسازي، مردم به اطلاعات اندکي دست مي‌يابند و ابهامات متعددي نيز در مورد پرداخت‌هاي اهدايي به پزشکان وجود دارد.


امروزه بسياري از کارشناسان معتقدند که بايد همه بيماران بتوانند ميزان هداياي دريافتي پزشک خويش را از ابر شرکت‌هاي داروسازي دريابند. هرچند در بخش‌هايي از خاک ايالات متحده، شرکت‌ها در سايه قانون حفاظت از اسرار تجاري، راه را بر اين شفافيت بسته‌اند. بدين ترتيب، بيماران در صورت بررسي، تنها با ليست‌هايي فاقد نام از کمک‌هاي صورت گرفته مالي و هداياي مختلف روبه‌رو مي‌شوند.


از سوي ديگر، در جلسات هم‌انديشي سنا بر روي منافع اين شفاف‌سازي، مباحث زيادي مطرح شده است. در صورتي که بيماران اين روابط مالي را دريابند، آنان چه تصوري از پزشک خود پيدا خواهند کرد؟ به علاوه، پزشکان در برابر اين شفافيت، چه عکس‌العملي از خود نشان خواهند داد؟


همان‌طور که آقاي ولف معتقد است، در سايه تصويب قوانين ايالتي مناسب، بيماران از امنيت بيشتري برخوردار خواهند بود؛ چرا که مي‌توانند با اطمينان از ميزان هداياي نقدي و يا غيرنقدي دريافت شده توسط پزشک مورد نظر خويش، اطلاع يابند. اما آيا آنچه که از سوي سنا در صورت ايجاد يک توافق نهايي به تصويب خواهيد رسيد، مي‌تواند کاملاً روشنگر و مناسب باشد؟ بسياري معتقدند که خير.


چندي پيش، يکي از مديران يک انجمن حمايت از حقوق بيماران، اعلام کرده بود که ما ابتدا به شرکت‌هاي داروسازي اين حق را داده ايم که به پزشکان، هديه و يا کمک نقدي بدهند و سپس درصدد برطرف کردن مشکلات به وجود آمده برآمده‌ايم. امروزه ما با ابعاد مختلف اين مشکل آشنا شده‌ايم، لذا وقت آن رسيده که براي دستيابي به يک راه‌حل مؤثر، دست به اقدام زد.


منبع: www.Prospect.org

به نقل از: ماهنامه سیاحت غرب، شماره 55